WIE BEN IK

Anke Kegel

Mijn naam is Anke Kegel.

Ik woon in Helmond, ben getrouwd en trotse moeder van 2 jongens van 16 en 18 jaar oud. Samen met manlief, kinderen, hond en campertje trek ik er graag op uit. Maar wanneer dat niet kan, ben ik graag aan het wandelen in het bos met de hond, thuis knutselend aan van alles en nog wat, aan het lezen of aan het sporten.

Na 20 jaar als leerkracht voor de klas te hebben gestaan, heb ik in 2017 besloten om me volledig te richten op mijn eigen praktijk:
PRAKTIJK SPRANKEL.
Rouw- en verliestherapie voor kinderen en volwassenen.
Als psychosociaal therapeut begeleid ik kinderen en volwassenen, die te maken hebben met verdriet, verlies en rouw.
Verlies, verdriet en rouw komt al op jonge leeftijd voor…. iedereen heeft er te maken. Maar hoe ga je ermee om?
Bespreekbaar en zichtbaar maken, geeft rust en erkenning en zorgt voor weer (hervonden) veerkracht.  

Een eigen praktijk in rouw-en verliestherapie voor kinderen was niet iets waar ik aan dacht, toen ik in 1998 voor de klas ging staan.
In het begin, als juf ‘vers van de pabo’, was ik vooral bezig met lesgeven en alles wat daarbij komt kijken, maar wel altijd IN VERBINDING MET DE ANDER.
Naar mate ik meer ervaring kreeg als leerkracht, viel mij op dat kinderen (en ouders!) vaak worstelden met verdriet of zorgen. Kinderen konden zich dan niet meer concentreren en vonden leren lastig. Reden voor mij toen om, naast het lesgeven ook kinderen individueel (of in kleine een groep) te begeleiden. Daar startte ik mee in 2010 door het geven van sociale vaardigheidstrainingen en in 2012 werd ik Rots & Watertrainer. Het geven van Rots&Watertrainingen was een mooie aanvulling, omdat ik geloof dat fysieke oefeningen en spelletjes niet alleen leuker zijn, maar er ook voor zorgen dat het beter beklijft, omdat je met je lijf bezig bent.
Alleen hoe ga je om met verdriet in de klas? Als leerkracht heb je in de klas nou eenmaal regelmatig te maken met verdriet, omdat verlies al in kleine dingen zit, wat voor kinderen grote momenten zijn.
Helaas kreeg ik ook te maken met groot verlies en veel verdriet in de klas. Wat had ik daar toen graag hulp bij gehad. Het was er niet.
Reden genoeg om me er meer in te gaan verdiepen. Uiteindelijk heb ik de post-HBO opleiding rouw en verliesbegeleiding voor kinderen gedaan in 2018 en heb ik onlangs de therapeutische vervolgopleidingwerken met gestolde rouw‘ afgerond.
Rouw wordt vaak gekoppeld aan overlijden, maar verlies, verdriet en rouw zit al in heel kleine dingen waar kinderen al op jonge leeftijd mee te maken krijgen. Het hoort bij het leven en kinderen staan daar ook open voor. Het geeft lucht om het daar over te hebben. Voor volwassenen is dat soms moeilijk; je kunt zo geraakt worden door het zien van verdriet zien bij kinderen. Dus hoe ga je daar mee om?
Als rouw- en verliestherapeute begeleid ik nu klassen op basisscholen en kinderen met hun ouders individueel.

wie ben ik Anke Kegel Praktijk Sprankel rouw- en verliestherapie
Anke Kegel