INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rouw- en verliestherapie

in gesprek individuele begeleiding praktijk sprankel
schilderen individuele begeleiding praktijk sprankel

Individuele begeleiding voor het kind

Kinderen maken vaak al veel mee in hun (soms nog jonge) leven. Verdriet en zorgen kunnen op hun pad komen en daarmee moeten ze zien te dealen. Hoe doen ze dat? Soms zie je niks aan de ‘buitenkant’ en lijkt het net of ze nergens last van hebben.
Kinderen kunnen echter goed schakelen. Momenten van verdrietig zijn en (vrolijk) spelen wisselen snel af. Maar soms worden emoties ook weggestopt. Verdriet voelen of zien kan heel moeilijk zijn. Ook zorgen van hun ouder(s) voelen ze haarfijn aan. Ze proberen zichzelf en hun omgeving te beschermen door niet over hun zorgen en emoties te praten of te laten zien. 
Echter voelt het lijf haarfijn dat er iets niet goed zit, met als gevolg dat kinderen opvallend gedrag kunnen laten zien; het stille kind dat dromerig naar buiten kijkt, of het drukke, schreeuwerige kind dat de aandacht naar zich toetrekt. 
Daarom is het zo belangrijk om verdriet en zorgen bespreekbaar te maken, want het zorgen voor en beschermen van mensen om hen heen, is stiekem een zware belasting voor ze. Ook het wegstoppen van pijn en emoties trekt een zware wissel over het kind. Erover praten geeft ruimte. Ruimte in het hoofd en in het hart. Deze rouwbegeleiding is altijd op maat, want elk kind is verschillend.

Veerkracht

Kinderen zijn veerkrachtig. Energie en creativiteit dragen bij aan het versterken van de veerkracht.
In mijn begeleiding ben ik dan ook graag creatief bezig. Ook mijn Rots&Water achtergrond zet ik vaak in bij een spelletje of oefening. Er zijn veel verschillende manieren om gevoelens op een rij te krijgen en zorgen en verdriet bespreekbaar te maken:  
* Oefeningen in bijvoorbeeld het maken van een levenslijn, het schrijven van een brief of ontspanningsoefeningen
* Verschillende creatieve werkvormen als tekenen, bouwen, poppenspel
* Opstellingen (verlies in beeld); dmv poppetjes inzichtbaar krijgen, verlies zichtbaar maken
* Wandelen in het bos; beweging en een frisse wind zorgt voor reflectie
* Uitleg van de theorie (psycho-educatie)

Het belangrijkste is een goed contact. Dat betekent dat ik aandacht heb voor wat er speelt en oog voor heb voor hoe het gaat. Daarbij kijk ik verder naar wat er zich achter het gedrag afspeelt. Als therapeut werk ik traumasensitief; rust, betrokkenheid en vertrouwen zijn voor mij de kern van de begeleiding.

Het gezin erbij betrekken

Wanneer kinderen bij mij voor therapie komen, bespreek ik met ouders / verzorgers ook de impact ervan in het gezin.
Vaak hebben kinderen het gevoel dat zij alleen ergens mee worstelen. Door dit te delen met ouders en broers / zussen, voelen ze zich niet alleen staan, want ‘delen is helen’.